Kacagány

 2008.12.05. 09:26

Kisebb szünet után (magánélete mindenkinek van), visszatértem és újfent ízes szó kerül terítékre. Várom az esetleges megfejtéseket.

Édesanyám szokta emlegetni ezt a kifejezést. Abban azonban bizonytalan vagyok, hogy van-e egy ilyen nevű madár vagy sem? Erre is várom a válaszokat.

Címkék: kacagány

A bejegyzés trackback címe:

https://izesmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr58805393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.zsoltt. 2008.12.11. 21:36:01

Nahát, rápróbáltam hogy van-e inda pass-om... volt, bár nem is emlékszem rá honnan :)
A témához pediglen ugyebár:

(rokon a tatár kuzsagán a. m. befoglaló, becsavaró szóval), régi magyar öltönydarab, mely kétségtelenül már a honfoglaláskor az ősmagyar öltözetnek részét képezte. Eredetileg párduc vagy tigris bőréből készült felső ruha, melynek helyébe később a mente lépett. Ugy a magyaroknál, mint a rokon török népeknél a méltóság és fenség jele volt. A dervisek keleten ma is párducbőrt vetnek vállukra. A K. később katonai öltözet lett; a dolmány s néha a páncél fölött viselték. Igy fordul elő a XVI. századbeli rajzokon (p. Csoknyay Benedeknek 1580-ik évi cimeres levelén). Ekkor már nemcsak párducbőrből készítették, de farkasbőrből is. Farkas-K.-okat viseltek a hajduk a kuruckorban, még pedig ugy, hogy a K.-t a bal vállon kötötték meg, hogy a kar szabadon mozoghasson. Mindezen divatokkal párhuzamosan a köznép, kivált a pásztorok cserzett báránybőr-K.-t viseltek (igy látjuk ezt a pécsi székesegyház egyik árpádkori domborművén). Mint katonai öltönydarab a K. ma is megvan a magyar testőrség diszruháján (párducból), külföldön pedig (ahová elszármazott) történeti nevezetességü a nagy Ziethennek, II. Frigyes huszárgenerálisának K.-a a berlini «Zeughaus»-ban.
forrás: www.kislexikon.hu/kacagany.html
süti beállítások módosítása