Panyóka

 2008.12.16. 09:49

Szép napot Mindenkinek!

Mai nap folyamán egy kollégám jelezte, hogy panyókára veti a kacagányát. Bár ez a kifejezés valószínűleg hibás, azért maga a panyóka szó igazán magával ragadó, mitöbb már-már viccesnek mondható.

Mivel a kacagány szó már korábban szerepelt, valószínűleg a panyóka jelentésének kiderítése sem fog több gondot okozni. Várom a megfejtéseket, illetve továbbra is a beküldött szavakat.

További kellemes időtöltést!

Címkék: panyóka

A bejegyzés trackback címe:

https://izesmagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5825722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menzi..:) · http://nekemiskellegyilyen.blog.hu 2009.07.03. 14:28:33

szia! nekem nagymamámék ponyókánk hívják, és azt a nagy zsákszerű dolgot hívják úgy amibe a gyereket hordták. de a ponyóka nagyobb változatába szénát is tudtak tenni, és azzal hordták be az állatoknak.

GHud · http://izesmagyar.blog.hu 2009.07.03. 14:37:44

Szia!

Nos a panyóka jelentése némiképp eltér az általad említettől. A ponyókát még nem hallottam és köszönöm a felvetésed.

Mindenesetre tény, hogy a magyar nyelvben könnyen előfordulhat, hogy ugyanarra a szóra tájegységenként mást és mást értenek az emberek.

zikapolis 2009.09.21. 20:53:19

Szerintem nincs semmi gond, Menzike csak félreértette a kifejezést, amit nagyszüleitől hallott, a nagyszülei valószínüleg a helyes értelemben használták. Úgy tudom, hogy panyókára venni vmit annyi, mint vállra venni, tehát mindkét esetben (a gyerektartó rongyot és a szénatartó vásznat is) vállon való hordásról, viselésről van szó. Esetleg kiemelném, hogy nem félvállon, hanem mindkét vállon való viselést, hordást jelent (panyókára vett kabát = nem dugja be a kabátujjba a karját, csak úgy, vállaira terítve viseli).
süti beállítások módosítása